Residence Santweijde 
Wonen als een koning

Altena

Sinds 1 januari 2019 behoort het gehele Land van Heusden en Altena tot een enkele gemeente, namelijk de fusiegemeente Altena, welke is ontstaan uit de buurgemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem.

De gemeente Altena staat bekend om zijn veelbewogen historie, het prachtige polderlandschap en een hoog voorzieningenniveau. Er zijn veel historische bezienswaardigheden, onder andere de oude vesting in de stad Woudrichem, Fort Altena nabij het dorp Uppel, Kasteel Dussen in het dorp Dussen en de vele authentieke woningen, kerken en boerderijen in de verschillende woonkernen die de gemeente Altena rijk is. Maar de gemeente Altena heeft ook tal van mogelijkheden op het gebied van de actieve recreatie zoals watersport, wandeltochten en fietstochten. De oppervlakte van de gemeente Altena is ongeveer 22.662 hectare groot.

Woonkernen

De gemeente Altena bestaat uit 21 woonkernen waaronder Dussen met allemaal een eigen identiteit. De grootste plaats is Werkendam met ca. 12.000 inwoners. Woudrichem is historisch de belangrijkste plaats, een vestingstad met ca. 4600 inwoners. Het gemeentehuis van de gemeente Altena is gevestigd in het centraal gelegen Almkerk. Het totale inwoneraantal is ruim 56.000.

Ligging

De gemeente Altena wordt begrensd door de Merwede in het noorden, de Afgedamde Maas en het Heusdens Kanaal in het oosten, de Bergsche Maas in het zuiden en de Biesbosch in het westen. De gemeente heeft goede aansluitingen op de rijksweg A27 (Utrecht-Gorinchem-Breda), alsmede op de rijkswegen A15 (Rotterdam-Gorinchem-Nijmegen) en A59 (Waalwijk-Den Bosch). Tevens zijn er goede verbindingen over de provinciale wegen N322 naar Zaltbommel en de N267 naar Drunen.  

Historie Dussen

Dussen dankt zijn naam aan het gelijknamige riviertje de Dusse wat afgeleid is van het Oud Germaanse dosôn. Het dorp bestond uit drie voormalige heerlijkheden: Munsterkerk, Muilkerk en Heeraartswaarde. De heerlijkheid Heeraartswaarde is tijdens de Sint-Elisabethsvloed in 1421 verwoest. Op deze plaats is later het dorp Hank verrezen. Munsterkerk lag ten zuiden van het riviertje en Muilkerk ten noorden hiervan. Dussen beschikt al sinds 1331 over een eigen kasteel wat domein was van de Heren van Munsterkerk, die zich graag de Heren van Dussen noemden. De gemeenten Dussen, Munster en Muilkerk werden in 1908 officieel hernoemd tot de gemeente Dussen. In 1944 werd een groot deel van het dorp verwoest en het kasteel zwaar beschadigd. In de jaren daarna zijn er weer nieuwe woningen gebouwd en ook heden ten dage wordt het dorp uitgebreid met nieuwe woningen. Het kasteel zelf was nog lange tijd in gebruik als gemeentehuis totdat de gemeente Dussen in 1997 werd opgeheven.

Voorzieningen

Het dorp Dussen heeft een divers aanbod aan voorzieningen. Aan en nabij het Vrijheidsplein zijn een aantal winkels gevestigd voor dagelijkse benodigdheden. Ook zijn er een aantal cafés en eetgelegenheden. Er zijn twee basisscholen en drie kerken. Daarnaast is er wekelijks een markt waar diverse kramen op te vinden zijn. In de nieuwe Multifunctionele Accommodatie (MFA) De Dussenaar, waar tevens een bibliotheek, sportzaal, twee basisscholen en een kinderopvang zijn gevestigd, worden diverse activiteiten georganiseerd. Tevens kan het kasteel worden gebruikt als trouwlocatie, theater, en ruimte voor feestelijke en zakelijke bijeenkomsten.

Vrije tijd

In Dussen zijn verschillende verenigingen actief waaronder voetbal-, tennis-, gymnastiek-, carnavals-, biljart-, en muziekverenigingen waaronder de Koninklijk Erkende Fanfare Wilhelmina. De plaatselijke (jeugd)uitgaansgelegenheid is “Dussoos”.

Golfpark Almkreek

Golfliefhebbers in Dussen en omstreken kunnen bij golfpark Almkreek nabij Almkerk aan de slag op onder andere een 18 holes baan. In paviljoen Den Duyl op het park kan de golfende en niet-golfende bezoeker terecht voor een hapje en een drankje. Ook zijn er nog diverse andere zalen met horeca. Daarnaast is er een golfschool voor de beginnende golfer. 

Natuur en landschap

Het landelijke gebied rondom Dussen wordt gekenmerkt door een aantal natuurlijke elementen in het landschap. Ten noorden van Dussen stroomt de Dusse langs Muilkerk richting Kasteel Dussen en ligt het natuurgebied De Kornse Boezem. Ook de Kornse Dijk, aangelegd in 1461 ter bescherming van het buitenwater, welke langs het buurtschap Korn loopt, is nog steeds in het landschap te herkennen. De Provincialeweg Zuid en Noord loopt hierover van Dussen via Almkerk naar Uppel.

Langs deze weg staan een aantal bijzondere boerderijen, waaronder een aantal Rijksmonumenten. Ten noorden van Uppel bevindt zich het Fort Altena, wat tegenwoordig een natuurgebied is. In het fort zelf vinden diverse activiteiten 

Toegankelijkheid

De gemeente Altena wordt begrensd door de Merwede in het noorden, de Afgedamde Maas en het Heusdens Kanaal in het oosten, de Bergsche Maas in het zuiden en de Biesbosch in het westen. De gemeente heeft goede aansluitingen op de rijksweg A27 (Utrecht-Gorinchem-Breda), alsmede op de rijkswegen A15 (Rotterdam-Gorinchem-Nijmegen) en A59 (Waalwijk-Den Bosch). Tevens zijn er goede verbindingen over de provinciale wegen N322 naar Zaltbommel en de N267 naar Drunen